Slováci sfúkli Rakúšanov za hodinu, postup možno už pred odvetou

04.07.2009 Celý región

Humenné 3. júla (TASR) - Slovenskí volejbalisti zvíťazili v piatok v Humennom v C-skupine Európskej ligy nad Rakúskom presvedčivo za jednu hodinu 3:0 a spravili podľa všetkého rozhodujúci krok k postupu do Final Four.
V prestížnej kontinentálnej súťaži zaznamenali Slováci už štvrtý triumf v rade bez straty setu.

Zverenci trénera Emanueleho Zaniniho majú tri zápasy pred koncom skupinovej fázy na čele C-skupiny pred tretím Bieloruskom náskok štyroch bodov a už v sobotu pred odvetou s Rakúskom môže ich miestenku na záverečný turnaj spečatiť portugalské víťazstvo nad Bieloruskom. Portugalsko ako usporiadateľ Final Four malo účasť na medailovom podujatí v Portimao (18. -19. júla) istú vopred.

Európska liga, C-skupina - 5. kolo, 1. zápas:

Slovensko - Rakúsko 3:0 (16, 15, 15)

Slovensko: Nemec, Kohút, Joščák, Janušek, Zaťko, L. Diviš st. - libero Pipa (Hriňák, Masný)
Rakúsko: Gavan, Hirczy, Weber, Haidbauer, Reiser, Laimer - libero Schützenhofer (Hinterecker, Müllner, Frühbauer, Tröthann)
Rozhodcovia: Gargasas (Lit. ), Krtička (ČR)
61 min
600 divákov.

Tabuľka C-skupiny:

1. Slovensko 9 7 2 16
2. Portugalsko 8 4 4 12
3. Bielorusko 8 4 4 12
4. Rakúsko 9 2 7 11

Rakúšania prišli na východ Slovenska bez výraznej opory v osobe smečiara Schneidera a s úmyslom dať proti lídrovi skupiny šancu viacerým mladým hráčom. Domáci sa rýchlo ujali vedenia (2:0), po Joščákovom "plachtivom" ese bolo 6:4 a úspešnom bloku Janušeka 8:4. Hostia ale začali hrýzť a po zblokovaní bombardéra Nemca znížili na 10:9. Zanini zobral tajm a po Kohútovom smeči a Nemcovom ese ťahal za záchrannú brzdu radšej rakúsky kouč Claudio Cuello (13:9). Zabrala však až na druhý pokus (15:9) a Rakúšania sa sériou troch bodov opäť vrátili do hry o prvé dejstvo. Ale len zdanlivo, do koncovky sa už nedostali a do konca setu už získali len štyri lopty. Prvý setbal poslal Janušek zo servisu do siete, no o premenenie druhého sa postaral Haidbauer podaním do autu. V úvode druhej časti sa Rakúšania viedli z prvého a posledného vedenia v zápase, nemalo však dlhé trvanie. Slováci rýchlo otočili a do prvého technického oddychového času už išli za stavu 8:5. Náskok si pohodlne strážili a hoci Cuello prestriedal troch hráčov naraz, na obraze hry sa nič nezmenilo. Domáci bezpečne smerovali za povinným víťazstvom, prevahu potvrdil ďalším esom Janušek a záver dejstva patril Nemcovi - najskôr zaklincoval smeč do rakúskej strany a vzápätí tvrdým servisom a následným bodom z podania využil hneď prvý setbal. Jednoznačný a rýchly scenár mal aj záverečný set, biely tím hneď odskočil na 11:5 a bez najmenších problémov dokončil víťaznú misiu.
 

Vyberte región